Niin, jatketaan vielä, tämä kollektiivinen tietoisuus johdattaa lintuparvea lentämään kuin yhtenä lintuna tehden äkkikäännöksiä sekunnin murto-osissa ja myöskin johtaa muuttomatkoja tarkasti oikeaan määränpäähän. Ihmisillä sama kollektiivinen tietoisuus saa aikaan halun hamstrata muodikkaita tuotteita ja laman uhatessa myymään kaikki osakkeensa. Se on se markkinavoima, joka ohjaa maailman taloutta. Ei järjellä vaan tuntemuksella. Joskus sen vaikutukset ovat positiivisia ja joskus taas haitallisia.

Tähän kollektiiviin liittyy myös tuhannen apinan laki. Jossakin etelämeren saarilla tutkittiin aikanaan apinapopulaatioita. Yhdellä saarella apinat opetettiin avaamaan muistaakseni simpukoita käyttäen apuna kiviä. Kun noin tuhat apinaa oli oppinut kivien käytön maukkaan ruuan saamiseksi simpukoista, huomattiin, että myös toisen saaren apinat oppivat taidon ilman, että ne olisivat mistään saaneet mallia tähän käyttäytymiseen. 

Samalla tavalla ihmisten taidot ovat uinuvana ryhmäsielussa, josta ne on tuotavissa yksilön käyttöön, mikäli ego ei sitä omilla rajoitteillaan vastusta.

Mutta nämä ovat näitä maalliseen elämään liittyviä mekanismejä. Kun yksilö antaa korkeampien Jumalallisten tasojensa vaikuttaa kokonaisuuteensa, voi ihminen tietoisemmin käyttää myös kollektiivitietoisuuttakin hyväkseen. Eikä kollektiivin haitallisemmat vaikutukset pysty vaikuttamaan yksilön omiin ratkaisuihin. Ihmisestä voi tulla tietoinen olento, hän voi irroittautua, kasvaa irti ihmisrodun ryhmäsielusta. Ei irroittautumalla, vaan kasvamalla yksilöksi. Vaikutus kollektiiviin jatkuu niin, että kollektiivi hyötyy yksilön kasvusta. 

Voisin kuvitella, että kun kollektiivi on keskiarvo, niin on paljon keskimääräistä kehittyneempiä ja myös keskiarvoa heikommin kehittyneitä. Tämä ei anna aihetta minkäänlaiseen rasismiin. Kaikkeen on syynsä ja ulkoa on vaikea sanoa, millä tasolla joku yksilö on. Tiedostamattaankin on mahdollista olla hyvinkin kehittynyt ja tietoisesti voi olla myös maailman vallassa. Ja kulloisetkin arvot ovat alati liikkeesä, ne muuttuvat. Kehittyneisyyttä ei voida mitata nykyaikana vallitsevien arvojen pohjalta, ne ovat yhteiskunnan määrittämiä arvoja, demokratian luomaa sillisalaattia. Sillä ei ole ihmisyyden kanssa juurikaan tekemistä.