Millaista hyvä elämä voisi olla? Omasta mielestäni minulle hyvää elämää olisi positiivisellä ja rakentavalla vireellä rakennettu elämä. Kaikki eteentuleva otetaan vastaan ja siitä muokataan parempaa ja negaatioihin etsitään vaihtoehtoisia malleja. 

Perustana on hyvät ihmis-suhteet. Jos hyvää parisuhdetta ei ole tarjolla, niin silloin lämpimät oikeat ystävyys-suhteet. Jotka eivät perustu kilpailuun ja valtataisteluun, vaan siihen ajatukseen, että kantamalla hyvää yhteiseen koriin, kaikki saavat lopulta enemmän. Ei kaikki tasan, vaan kukin kykyjensä mukaan. Turvallisessa ympäristössä kaikki voivat uskaltautua lähestymään omia rajojaan ja rajoituksia, joita yhdessä lempeästi heiluttelemalla voidaan päästä kasvamaan lähemmäs yksilön todellisen potentiaalin mittoja.

Tämä voi käytännössä toteutua sitten monenlaisen tekemisen piirissä. Tämän mallin voi siirtää kaikkeen inhimilliseen toimintaan. Arjessa tämä näkyy siinä, että se mitä elämältä oikeasti halutaan, nostetaan etusijalle. Kaikki muu arkinen velvollisuustekeminen rajoitetaan sopivaan kehykseen. Se hoidetaan lempeän tehokkaasti, mutta sille ei anneta edes pikkusormea. Velvollisuudet ja tottumukset ovat helppoja itseorjuutuksen välineitä. Mutta harvoin ne oikeasti edustavat meidän oikeita olemuspuolia. Ne kumpuavat syyllisyydestä, miellyttämisenhalusta ja ihan vaan vanhoista toimintamalleista.

Mikä on oikeinta toimintaa? Kaikki luova toiminta. Taiteet ja kulttuuri. Kaikki rakentava, suunnitteleva, kokeileva, tutkiva ja toteuttava. Uusia virikkeitä antava ja kasvattava. Toisia auttava toiminta, kuitenkin niin, että apu on kannustavaa ja liikkeelle laittavaa eikä passivoivaa tai edes nykyistä ylläpitävää.

Hyvä malli voisi olla, että tee ensin itsellesi hyvä elämä. Laajenna sitten hyvyyden piiriä pikkuhiljaa laajemmaksi. Ystävä, rakas, lisää ystäviä, lapsia, vanhuksia, harrastusystäviä, työkavereita, kyläläisiä....Mutta älä unohda rakastaa myös itseäsi. Jos laiminlyöt itsesi, ei sinulla enää kohta ole muillekkaan mitään annettavaa.

Ota aikaa, anna aikaa. Käytä aikaa ja tuhlaa aikaa. Muuta aina välillä suhtautumistasi aikaan. Opettele käyttämään sitä. Luonnostaan se toimii juuri väärinpäin. Jos sinulla on kirjaston kirjoja lainassa, kuukausi hujahtaa hetkessä. Jos odotat loman alkua, viikko kestää ikuisuuden. Nämä ominaisuudet voi opetella käyttämään hyödykseen.

Elämä rakkaudessa on mukavaa ja rauhallista. Toiminnallista ja innostavaa. Tosin siitä puuttuu nykyihmisen rakastama draama, kieroilu ja väkivalta. Ei se kaikkia innosta. Mutta jokaiselle tarpeen mukaan. Valitse itse.